Parning

 

På denna sida beskriver vi med ord och bild hur det går till när man parar sin tik. Vi gör inga anspråk på att vårt sätt att agera är det enda eller det bästa, men däremot så talar ju bilderna för sig själv. Själva parningen är inget som går att göra annorlunda. En riktig parning består alltid av ett hängningsmoment.

Det hela börjar med lek. Har man lydiga hundar så kan man ju ha dem lösa på tomten. En rejäl hundgård går också bra.

 Här står hanen och snusar där tiken just kissat. Att snusa och leka om vart annat är det som föregår uppvaktningen och parningen.

 

Här luktar hanen på tiken för att se om hon ligger rätt i löpet för en parning. En tik som är rätt i tid och parningsvillig viker svansen TYDLIGT åt sidan.

 

Här provar hanen om tiken står genom att trycka med hakan i hennes nacke. Han möter ett ganska rejält motstånd om tiken är på rätt dygn. Då står hon kvar. Här ses också hennes "svansvikning" som svar på hanens uppvaktning. Det är också mycket vanligt att hanen tvättar öronen på tiken som en del i uppvaktningen

 

Det hör till att tiken vill lukta på hanen också för att se om hon verkligen ska acceptera honom

 

Ett trevande försök för att se om hon står kvar.

Vi låter alltid hundarna leka och göra ett par försök innan vi håller i tiken. Att hålla tiken innebär inte tvångshållning utan bara ett stöd. Förstagångs tikar kan vara lite veliga och mesiga för de vet inte riktigt vad som ska hända, då kan det ofta vara tryggt för dem att man finns där. Dock ska en tik som BITER ifrån sig inte paras!!

 

Här har hanen kommit rätt till tiken och snart är det dags för "avstampet" som hanen gör då han fastnar i tiken.

Som kan ses här står tiken välvilligt still och husse håller lite i halsbandet.

 

Nu har hanen fastnat i tiken och stampat av och efter det vänder sig hanen så han står som bilden visar. Då hanen har ett löst penisben klarar han av detta konststycke utan att ta skada. Detta kallas för "hängning". Under detta moment tillåter vi aldrig hundarna att vara lösa utan håller alltid i tiken/hanen eller i båda. De vandrar gärna runt, och korta sträckor är det ingen fara, men om någon skulle göra ett ordentligt ryck här så fördärvar man både tik och hane. Eftersom vi är rädda om våra hundar och de hanar som vi parar med så låter vi dem aldrig vara ensamma i en hundgård för att sköta det själv.

En ordentlig tvätt efteråt ägnar sig både tik och hane åt. Att se till att hanen inte fått päls med penisen in i förhuden hör också till. Det orsakar smärta och ibland flytningar.

 

.Ibland har hanen inte  hunnit svälla av och då hjälper han det på traven genom intensiva slickningar. Att låta hanen trava ett par varv på tomten påskyndar också det hela. Oftast har hanen gått helt tillbaka då de släpper från hängningen

 

Jaha, efter det här är det bara att vänta till det gått nio veckor och det är tid för valparna att födas. Lycka till !!!